THE DIPLOMATIC ART OF GIVING GIFTS – NGHỆ THUẬT NGOẠI GIAO TẶNG QUÀ!

When was the last time you gave someone a present? In the world of diplomacy, it’s common to offer gifts to visiting kings, queens, presidents and prime ministers; or to bring presents for representatives of a host country. The gifts range from the ordinary to the absurd. Here are a few examples.

The royal family receives a lot of gifts, some of which are really unusual. A list from 2013 included a state coach made out of chocolate, a portrait of the Queen burnt into tree bark, a plastic stand-up angel, agarden gnome and a book titled Your Arms Remind Me of Pork Luncheon Meat.

Sometimes, the royals are given live animals. In 1764, King George III was presented with a cheetah while in India; and in 1827, King George IV was given a giraffe by the pasha of Egypt. The present- day Queen has received two black beavers from Canada, and was once given an elephant and a crocodile during a visit to Gambia.

President Obama seems to be popular, judging by the number of gifts he receives. Canadian Prime Minister Stephen Harper once gave Mr Obama a ball signed by the 2011 Toronto Raptors professional basketball team, as well as a golden – framed, 19th-century antique map of North America. Queen Elizabeth II presented the president with a leather-bound volume entitled A Selection of Papers From the Royal Archives 1834-1897, and a brooch with gold leaves to First Lady Michelle Obama. Prince Charles once gave the Obamas a 15-piece china tea set.

Nicolas Sarkozy (the ex president of France) is an extremely generous gift-giver. In 2011, he gave the Obamas presents worth more than $40,000.The list of goodies included a large black Hermès golf accessory bag, two Baccarat crystal table lamps on silver pedestals, a monogrammed black leather Louis Vuitton business bag, and a glass sculpture of Alexander the Great’s horse.

Others aren’t quite so imaginative. On a visit to China, David Cameron gave the Chinese Premier Li Keqiang a collection of books, a pair of gloves and a tennis racket signed by Andy Murray, among other things. In return, Cameron received a painting of a horse, and a model of a Chinese bullet train. And Cameron gave Russian leader Vladimir Putin a framed photo of the pair of them watching the judo at the London Olympics. Cameron got a bottle of Armenian cognac in return. One of the most thoughtful gifts ever was the one given by ex Prime Minister Gordon Brown to Barack Obama. He proudly presented the president with a pen holder made from the timbers of the Victorian anti-slavery ship, HMS Gannet.

Unfortunately for Brown, the presents he received weren’t quite as impressive: two models of the presidential helicopter (Marine One) for his sons, and a box set of 25 DVDs of classic American films. It later transpired that the DVDs were incompatible with British DVD players, so he couldn’t watch them.

Poor old Gordon!

 

Nghệ thuật ngoại giao tặng quà!

Lần cuối bạn tặng quà cho ai là khi nào? Trong thế giới ngoại giao, nó phổ biến để tặng quà cho các vị vua, hoàng hậu, tổng thống và thủ tướng; hoặc để mang quà cho đại diện của một nước sở tại. Các món quà từ bình thường đến vô lý. Dưới đây là một vài ví dụ.

Hoàng gia nhận được rất nhiều quà tặng, một số trong đó thực sự khác thường. Một danh sách từ năm 2013 bao gồm một huấn luyện viên nhà nước làm từ sô cô la, một bức chân dung của Nữ hoàng bị đốt thành vỏ cây, một thiên thần đứng lên bằng nhựa, gnome agarden và một cuốn sách có tựa đề Your Arms Remind Me of Pork luncheon Meat.

Đôi khi, hoàng gia được cho động vật sống. Năm 1764, Vua George III được tặng một con báo khi còn ở Ấn Độ; và vào năm 1827, Vua George IV đã được pasha của Ai Cập tặng một con hươu cao cổ. Nữ hoàng ngày nay đã nhận được hai con hải ly đen từ Canada, và đã từng được tặng một con voi và một con cá sấu trong chuyến thăm Gambia.

Tổng thống Obama dường như rất nổi tiếng, đánh giá qua số lượng quà tặng mà ông nhận được. Thủ tướng Canada Stephen Harper từng tặng ông Obama một quả bóng có chữ ký của đội bóng rổ chuyên nghiệp Toronto Raptors 2011, cũng như một bản đồ cổ có khung vàng, có từ thế kỷ 19 của Bắc Mỹ. Nữ hoàng Elizabeth II đã trao cho tổng thống một quyển sách bọc da có tựa đề Tuyển tập các giấy tờ từ Lưu trữ Hoàng gia 1834-1897, và một chiếc trâm cài lá vàng cho Đệ nhất phu nhân Michelle Obama. Hoàng tử Charles đã từng tặng cho Obama một bộ ấm trà Trung Quốc 15 món.

Nicolas Sarkozy (cựu tổng thống Pháp) là một người tặng quà cực kỳ hào phóng. Vào năm 2011, ông đã tặng những món quà Obamas trị giá hơn 40.000 đô la. con ngựa vĩ đại.

Những người khác thì aren khá tưởng tượng. Trong chuyến thăm Trung Quốc, David Cameron đã tặng Thủ tướng Trung Quốc Li Keqiang một bộ sưu tập sách, một đôi găng tay và một cây vợt tennis có chữ ký của Andy Murray, trong số những thứ khác. Đổi lại, Cameron nhận được một bức tranh về một con ngựa và một mô hình tàu cao tốc của Trung Quốc. Và Cameron đã cho nhà lãnh đạo Nga Vladimir Putin một bức ảnh đóng khung của cặp đôi họ đang xem Judo tại Thế vận hội London. Cameron đã nhận được một chai rượu cognac Armenia. Một trong những món quà chu đáo nhất từng là món quà do cựu Thủ tướng Gordon Brown tặng cho Barack Obama. Ông tự hào tặng tổng thống một cây bút được làm từ gỗ của con tàu chống nô lệ thời Victoria, HMS Gannet.

Thật không may cho Brown, những món quà mà anh ấy nhận được là weren khá ấn tượng: hai mẫu máy bay trực thăng tổng thống (Marine One) cho các con trai của anh ấy, và một bộ 25 đĩa phim kinh điển của Mỹ. Sau đó, nó đã xuất hiện rằng các DVD không tương thích với các đầu DVD của Anh, vì vậy anh không thể xem chúng. Tội nghiệp Gordon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *